Sådan vælger du den rigtige skrifttype til dit website

Skrifttyper har personligheder har du valgt en der passer til din virksomhed?

Valg af skrifttyper
Derfor skal du læse artiklen

Bliv klogere på hvordan du vælger den rigtige skrifttype til din identitet og dit website

Hvad er en skrifttype?

En skrifttype eller font er den stilart af skrift, der bruges til at fremvise tekst på dit website. Det er altså skrifttypen, der visuel repræsenterer den tekst, der publiceres på et website.

En fejl er at vælge 4 forskelligskrifttyperer til dit website, her vil jeg altid anbefale at bruge en familie maksimalt to, hvis de er kombineret og skaber synergi sammen.

Hvilken stemning ønsker du at kommunikere?

Selvom det kan lyde skørt, så, har skrifttyper forskellige personligheder og kommunikerer allesammen en special “stemning” eller følelse for det visuelle udtryk, du kommunikerer overfor dine besøgende.

Derfor er det også vigtigt at have den rigtige skrifttype, der repræsenterer din identitet og de budskaber, du ønsker at kommunikere for din virksomhed.

Der findes forskellige stilarter indenfor skrifttyper her er de 2 mest populære:

 • Sans serif
 • Serif
Serif vs Sans serif

Hvad er forskellen på sans serif og serif?

Apple hjemmeside eksempel på Sans Serif skrifttype

Sans serif

På en sans serif‐font kan man ofte tilknytte ordene:

 • Moderne
 • Simpel
 • Alsidig
 • Læsevenlig

En sans serif er en af de mest populære stilarter indenfor skrifttyper og der en god grund til dette den her, nemlig nogle gode egenskaber for læsevenligheden og at være alsidig og simpel.

En kendt sans serif font er: Arial

Børsen hjemmeside eksemepel på Serif skriftype

Serif

På en serif font kan man ofte tilknytte ordene:

 • Viden
 • Klassisk
 • Eksklusiv
 • Seriøs

En serif er en af de mest populære stilarter indenfor skrifttyper og der en god grund til dette den her, nemlig nogle gode egenskaber for at være klassisk og seriøs der symbolisere viden

En kendt sans serif font er: Times new roman

Typografiens rolle i branding

Typografi spiller en afgørende rolle i opbygningen af en virksomheds identitet og branding. Valget af skrifttype kan kommunikere forskellige følelser, værdier og stemninger til publikum og er ofte en central del af brandets visuelle identitet. Her er nogle nøglepunkter at overveje:

Identitet og Genkendelighed

En velvalgt skrifttype kan være med til at skabe en stærk og genkendelig identitet for virksomheden. Eksempelvis har virksomheder som Coca-Cola og Disney ikoniske skrifttyper, der er blevet nærmest synonyme med deres brand.

Stemning og Budskab

Forskellige skrifttyper kan fremkalde forskellige følelser og stemninger. En moderne og minimalistisk skrifttype kan signalere innovation og fremtid, mens en mere traditionel serif-skrifttype kan udstråle autoritet og pålidelighed.

Konsistens på tværs af jeres kanaler

Det er vigtigt at sikre, at skrifttyperne, der anvendes i branding, er konsistente på tværs af alle kanaler, herunder websites, sociale medier, trykte materialer osv. Dette bidrager til at styrke brandets genkendelighed og troværdighed.

Differentiering fra konkurrenter

At vælge en unik skrifttype kan hjælpe virksomheden med at skille sig ud fra konkurrenterne og skabe en unik position på markedet. En skrifttype, der skiller sig ud, kan være med til at tiltrække opmærksomhed og differentiere virksomheden fra andre.

Tendenser indenfor Skrifttyper

Typografiske trends ændrer sig konstant, og det er vigtigt for webdesignere og brands at være opmærksomme på de seneste udviklinger. Her er nogle af de aktuelle tendenser inden for skrifttyper:

Minimalisme

Minimalistiske skrifttyper, der fokuserer på enkelhed og renhed, er populære i øjeblikket. Disse skrifttyper passer godt til moderne og stilrene designs og kan give et tidløst udtryk.

Vintage-inspirerede Skrifttyper

Vintage-stil skrifttyper, der henter inspiration fra fortidens typografi og grafiske design, er også i vækst. Disse skrifttyper kan tilføje en unik og nostalgisk stemning til designet og appellere til følelser af autenticitet og håndværk.

Blanding af Stilarter

En tendens, der vinder frem, er at blande forskellige skrifttyper og stilarter for at skabe dynamiske og interessante typografiske paletter. Ved at kombinere serif- og sans serif-skrifttyper eller bruge forskellige vægte og stilarter af samme skrifttype kan man skabe visuel kontrast og spænding.

Responsiv og skræddersyede skrifttyper

Med det stigende fokus på responsivt webdesign og personliggjorte oplevelser ser vi også en stigning i brugen af skræddersyede skrifttyper, der er designet specifikt til et bestemt brand eller projekt. Disse skrifttyper kan være med til at skabe en unik og differentieret identitet for virksomheden.

Hvilken skrifttype skal jeg vælge?

Det kommer an på hvilken type virksomhed du er, hvis du er et advokat-hus eller er du konsulent, kunne en serif være et godt bud hvis du sælger børnetøj, kunne sans serif være en mulighed. Dog er der ingen regler om det ene eller det andet, det er, hvilke udtryk du ønsker at kommunikere.

🧙Jeg vil komme mine anbefalinger lidt længere nede, men først skal vi lige forstå forskellen på gratis og betalte skrifttyper

Gratis skrifttyper

Der findes udbyderen såsom Google Fonts, som har over 1400 forskellige, gratis skrifttyper du kan anvende i dit web-projekt uden licensbetalinger:

Fordele ved gratis skrifttyper:

 • Gratis at benytte
 • Genkendelighed

Ulemper ved gratis skrifttyper:

 • Er ikke unik og skiller sig ikke ud
 • Dårlig kvalitet i detaljerne

Betalte skrifttyper

Der findes udbyder såsom fonts.com, og uafhængige skrifttype huse som Klim type foundry der tilbyder betalte skrifttyper, dog skal være opmærksom på at licenser til skrifttyper kan være dyrt.

Fordele ved betalte skrifttyper:

 • Mere unikke
 • God kvalitet i detaljerne

Ulemper ved betalte skrifttyper:

 • Licenser kan være dyre
 • Skal have licenser til forskellige applikationer - desktop, web APP.

Mine anbefalinger

Hvis du er mindre virksomhed, vil jeg anbefale at starte med en gratis skrifttype. Hvis du er større virksomhed, og der er et ønske og at have et mere unikt udtryk, vil jeg anbefale at investere i en betalt skrifttype.

🧙Det sikre valg for mange vil være sans serif-skrifttyperne, de er ofte læsevenlige og imødekommende og behagelige at se på, hvor serif‐fontene har et lidt mere klassisk, udtryk og stemning.

Mine personlige favoritter

Nu vil jeg komme med mine anbefalinger, og favoritter ud fra min egen erfaring i forhold til hvilke skrifttyper jeg personligt syntes fungerer godt både de gratis og betalte.

Mine 5 farvoritter fra Google fonts:

 • Roboto (sans serif)
 • Inter (sans serif)
 • Poppins (sans serif)
 • Playfair display (serif)
 • DM sans (sans serif)

Mine 5 favoritter af betalte skrifttyper:

 • Graphik (sans serif)
 • Helvetica (sans serif)
 • Sctogrotesk (sans serif)
 • Söhne (sans serif)
 • Lausanne (sans serif)

Jeg håber du kunne bruge artiklen, hvis du har brug for et kig på din visuel identitet, eller hjælp til din skrifttype så tag endelig fat i mig

Vil du vide mere om, hvordan jeg arbejder med websites?

Bestil hjemmesideanalyse

Bestil din analyse allerede idag, læs mere på nedestående

Bestil hjemmeside analyse

Jeg håber du kunne bruge artiklen

Har du spørgsmål eller vil starte en dialog, er du altid velkommen til at kontakte mig på nedestående