Har du styr på webtilgængelighed?

Bliv klogere på hvad webtilgængelighed er og hvorfor det kan være vigtig for dit website

Webtilgængelighed
Derfor skal du læse artiklen

I denne artikel fortæller jeg om, hvad webtilgængelighed er, og hvorfor det er vigtigt at sætte sig ind i.

Hvad er webtilgængelighed?

Webtilgængelighed eller også kaldet “Web accessibility” omhandler at gøre websites og apps brugervenlige og anvendelige for bruger med udfordringer eller handicap.

Hvorfor er det vigtigt at arbejde med webtilgængelighed?

Det kunne være blinde personer, der har brug for oplæsning på siden, det kunne være en person, der ikke har mulighed for at bruge en mus. I en dansk undersøgelse er der lavet en vurdering, at op til 30% danskerne i alderen 16-64 har et handicap i større eller mindre grad.

Hvordan arbejder du med webtilgængelighed?

Der er flere problemer der kan være udfordrende hvis man har et handicap og skal have mulighed for at tilgå et website

  1. Kontrast på tekst

Her er det snak om den kontrast der på den tekst man læser på et website, her skal der være en klar og tydelig tekst størrelse og kontrast mellem teksten og baggrundsfarven

Det kan du tjekke på webaim eller direkte i undersøg hvis du har chrome udvikler værtøj:

https://webaim.org/resources/contrastchecker/

  1. Tekststørrelse

Den næste på listen er selve størrelsen på den tekst, der præsenteres på websitet. Det skal være muligt at opskalere skrifttypen direkte i brugerens browser, hvis du har anvendt en “unit” som PX, som er fixed unit, giver du brugerne en udfordring, fordi den ikke skalere som en releativ unit.

Derfor vil jeg anbefale, at du bruger REM units i stedet for, på alle dine tekster og overskrifter.

  1. Links og information

Det skal være muligt for brugerne, der besøger siden at bruge “tab” funktion på et tastatur, for på den måde at kunne "tabbe" sig igennem indholdet, links og tekster. På denne måde kan en bruger anvende en skærmlæser til at læse indholdet op for dem. Derfor er det også vigtigt, at du definerer dine links med tags og beskrivelse, i et direkte sprog.

  1. Angivelse af korrekt sprog

Selvom mange tror det, er det ikke standard, at dit website er på dit lands sprog. Derfor er du nødt til at tjekke op på dette direkte i kildekoden, at der står til lang=da for dansk

Opsummering

Det er vigtigt at tænke webtilgængelighed ind i dit webdesign. På myndigheders -og offentlige websteder findes der love, der dikterer, at deres websites skal være tilgængelige for borgere med funktionsnedsættelse eller handicap. Det er et område, der bliver sat større fokus på, og derfor skal man være opmærksom på den del.

Bestil hjemmesideanalyse

Bestil din analyse allerede idag, læs mere på nedestående

Bestil hjemmeside analyse

Jeg håber du kunne bruge artiklen

Har du spørgsmål eller vil starte en dialog, er du altid velkommen til at kontakte mig på nedestående